Voor een sociale en duurzame gemeente

Voor de wind of tegenwind?

‘Wie in de zaal is er tegen windenergie?’, vraagt gespreksleider Egbert Brons. Twee handen gaan omhoog. De rest van het dertigkoppige publiek dat op 6 juli het Café De Toekomst van GroenLinks in Appingedam bijwoont, is, al dan niet onder voorwaarden, vóór.
Zelfs Daan van de Wege, voorzitter van Tegenwind N33, is op zich geen tegenstander van windenergie. ‘Maar ik ben wel tegen windparken op deze plek. De N33 loopt pal langs Veendam en andere woongebieden. De windturbines verkloten het uitzicht en tasten de kwaliteiten van Noordoost-Groningen, de rust en de ruimte, aan.’ Frank Hoiting, medewerker van KDE Energy, geeft fors tegenspel. ‘Schande dat er zo over windenergie wordt gepraat. Nederland loopt in Europa gigantisch achter, als het gaat om duurzame energie. Wat doen wij? We bouwen een kolencentrale!’ GroenLinks-Statenlid Nienke Homan wijst erop dat de provincie volmondig ja zegt tegen windenergie. ‘Ja’, werpt Van de Wege tegen, ‘maar vóór de verkiezingen was iedereen, ook GroenLinks, tegen de locatie N33!’ Homan antwoordt dat overal plukjes windmolens in het landschap evenmin wenselijk zijn.
Indianenverhalen
De discussie wordt daarna een technisch steekspel. ‘Windturbines leveren gezondheidsklachten op’, stelt Van de Wege. ‘Onzin, indianenverhalen’, meent Hoiting. ‘Economisch levert windenergie bijna niks op,’ is de volgende stelling van Van de Wege. ‘Als ze niks opleveren is er geen bedrijf dat ermee begint’, werpt Hoiting tegen. ‘Voor de subsidie hoeven ze het ook niet te doen. Binnen drie jaar draaien de turbines in de Eemshaven zonder subsidie.’ ‘Boeren worden gigantisch beloond als ze een windturbines op hun land toelaten. Terwijl ze voor een hoogspanningsmast een schijntje per jaar krijgen’, aldus Van de Wege. ‘Klopt’, antwoordt Hoiting. ‘Daar gaan wij niet over, voor ons zou dit ook niet hoeven.’ Laatste wapen uit het arsenaal van Van de Wege: ‘Windmolens veroorzaken meer CO2 dan iedereen denkt. Er is een groter leidingnet nodig en er moet voldoende back-up zijn voor als er geen wind is.’ ‘Broodje-aapverhaal’, riposteert Hoiting. ‘We hebben het over transitie-energie. Hebben we straks andere oplossingen, dan breken we de windturbines af. Een kolencentrale moet echter nog tientallen jaren doordraaien.’
Politiek
Daan van de Wege en Frank Hoiting zijn het over één ding eens. De rol van de politiek is geen beste. Volgens Van de Wege hebben politici geen dossierkennis, verdiepen ze zich er niet in en duwen ze de burger duurzame energie de strot in. Hoiting meent daarentegen dat de politiek voortdurend op de rem staat en het de windbedrijven onnodig moeilijk maakt. ‘We wijken uit naar landen als Polen en Frankrijk. Daar ondervinden we minder problemen.’
Het publiek laat zich daarna flink horen. Windenergie is een schijnoplossing, vindt de één. De ander meent dat we nu eenmaal op veel te grote voet leven en dat we daarvoor een prijs moeten betalen. Na een laatste uitsmijter, verwijzend naar corporaties als Grunneger Power (‘laten we als gemeenschap, als dorp, als wijk, het initiatief in eigen hand nemen en dat bereiken wat we zélf willen’), sluit Brons de discussie af. Waarna er informeel nog vrolijk doorgepraat wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief per categorie
Archief berichten