Voor een sociale en duurzame gemeente

ECO-KLUSRECEPT 2: KALKVERF EN JUTE

Een goed binnenmilieu in de woning heeft vooral te maken met een goed functionerend ventilatiesysteem, maar ook met het vermijden van ongezonde materialen bij het stofferen en inrichten.

Bij het inrichten van het huis kunnen we ongemerkt veel vluchtige organische stoffen (VOC) in de woning brengen door synthetische lijmen en verven. Dit kunnen we vermijden door te werken met zogenoemde natuurverven die gemaakt zijn van natuurlijke grondstoffen: krijt, (lijn)olie, harsen en natuurlijke oplosmiddelen (bijvoorbeeld citrusolie). Eén van mijn favorieten is kalkverf. De samenstelling is eenvoudig en gemakkelijk zelf te maken.
Kalkverf is een natuurlijke verfsoort die vanwege zijn levendige effecten en milieuvriendelijkheid altijd populair is geweest. Het is een mineraal product, dat vervaardigd wordt uit kalk, melkeiwit en water. De kleur is mat.
Door het toevoegen van het melkeiwit (caseïne) wordt de verf veegvast, hard en licht watervast en is het niet te vergelijken met het vroegere witkalken.
De goeie eigenschappen blijven wel bewaard. Kalkverf ontsmet en ontgeurt en is zeer dampopen.
Het is kant en klaar in gespecialiseerde winkels te koop en meestal met natuurlijke pigmenten gekleurd, wat de beschikbare kleuren enigszins limiteert. Met name donkere tinten zijn vanwege de lichte tint van het bronmateriaal lastig te verkrijgen. Op de kleurwaaier van kalkverf zijn echter nog steeds meer dan een paar honderd kleuren aanwezig, dus de kans is groot dat er iets voor jou tussenzit.

Jute
Wil je wat structuur in de decoratie of wil je een slechte muur enigszins versterken, dan kun je met jute werken. Jute is een natuurlijke vezel, afkomstig van de Cochorusplant, die groeit in vochtige warme streken. Om de jute op de muur te lijmen heb je dispersie vloerbedekkingslijm op basis van natuurlatex nodig (Auro, Leinos, Greenline). Afhankelijk van de dikte van de lijm leng je deze aan met een ¼ deel water. De lijm kwast je dun op de muur en dan druk je de jute er meteen in. Met aangelengde lijm kwast je de jute glad.
Er bestaat jute van verschillende gaasgrootte zodat je de textuur aan je wens kan aanpassen.
Na ongeveer 24 uur is de lijm droog en kan het geheel overschilderd worden met de kalkverf.

Kalkverf zelf maken
Koop een zak van 2 kg witkalk. Neem hiervan 250 gr apart en meng dit met 250 gr magere kwark. Laat dit mengsel ca. 5 minuten reageren tot zogenaamde caseïnelijm. Het geheel wordt wit-rozig en geleiachtig. Er ontsnapt een ammoniakachtige geur uit het mengsel. Dit is normaal en verdwijnt als de verf klaar is. De resterende kalk meng je ondertussen één op één met water, zodat een smeerbare massa ontstaat. Is het geheel te dik, voeg dan nog wat water toe. Voeg nu beide mengsels bij elkaar en roer goed om. De verf is klaar voor gebruik.
De basis is wit. Eventueel op kleur brengen met pigmenten. Pigmenten in poedervorm eerst bevochtigen met water.
Tijdens het verven oppassen voor spatten in de ogen. Kalk is sterk basisch en kan de ogen irriteren.
TIP: Mocht de vorige ekoklus (stuken met kalkmortel) volledig uit de hand gelopen zijn, dan kun je met jute en kalkverf de zaak nog een beetje rechtbreien.

Veel succes.

Dirk van Impe

15 Reacties op ECO-KLUSRECEPT 2: KALKVERF EN JUTE

 • Kun je deze kalkverf oo op meubels hanteren, en zo ja moet je dan eerst schuren of alleen ontvetten.
  Dank

  Met vriendelijke groet
  Maria Haas

 • Beste Maria,
  Ik heb het alleen nog maar getest op ruw hout. Je zou een stukje kunnen proberen op de achterkant van het meubel (of ergens anders uit het zicht). Als je de verhoudingen in de gaten houdt kan je een kleine hoeveelheid verf maken. Ik zou het hout in elk geval schuren.
  Met vriendelijke groet,
  Dirk dan Impe

 • Dag dirk,

  Waar kun je witkalk precies kopen? Ik lees op Internet uiteenlopende verhalen over de verkrijgbaarheid. Heb je zo een idee? Moet ik gebluste of ongebluste kalk hebben?

 • Beste Daniel,
  In de bouwmaterialenhandel is het te krijgen onder de merknaam Mekal:
  http://www.houtenbouwmaterialen.nl/mekal-kalk-25kg
  Voor kleine hoeveelheden hebben sommige die-het-zelf zaken zakjes van 2,5 kg kalk van het merk Knauf : http://www.knauf.be/nl/kalk
  Veel succes ermee.

 • Dag dirk,

  Bedankt voor je reactie. Het is gelukt om de kalk te kopen bij een bouwmarkt.
  Ik ben het gisteren gaan uitproberen, maar daarbij merkte ik dat de verf nog wel wit afgeeft. nu weet ik niet zeker of ik de verhouding met de kalk en de kwark goed heb gedaan omdat ik maar een kleine hoeveelheid heb gemaakt, maar weet jij misschien Hoe ik dit afgeven kan voorkomen?

  Groet,
  Daniel

 • kan het kloppen dat je na kalkverf niet meer met andere verf er overheen kan?

 • En hoeveel m2 kan je ongeveer verven met 2 kg kalk en 250 mg kwark?

 • Nee hoor. Je kan over kalkverf gewoon sauzen. In verband met het binnenklimaat bij voorkeur met natuurverf (Leinos, Aquamarijn, Auro enz.)

 • Per kg kalk doe je ongeveer 25 vierkante meter.

 • Bedankt voor je reactie Dirk! Daar heb ik wat aan. Nog een vraag: ik wil graag gekleurde kalkverf maken. Voor een goede dekking, hoeveel gram pigment heb ik dan nodig voor het bovenstaande recept? is 100 gram voldoende?

 • Nog een vraag: kan ik simpelweg deze kalk bestellen om het recept mee te maken? https://www.123natuurproducten.nl/product/kalk-poeder-zak-25-kg/?gclid=CLaHmY7MztMCFRcTGwodfmgIgQ

 • Dat is een lastige. Dat hangt echt van de gekozen kleur en het pigment af. Met 100 gr. moet ie al een heel eind komen.

 • Beste Else,
  Deze kalk is niet geschikt. Dit is landbouw kalk, calcium carbonaat (CaCO3). Bouwkalk (luchtkalk) die we voor de verf gebruiken is calcium hydroxide (Ca(OH2)).
  Het is verwarrend omdat de verschillende soorten kalkzouten – er zijn er nog meer 🙂 ,allemaal kalk genoemd wordt.
  Ik ga het nog wat duidelijker in de post zetten.
  De kalk die je nodig hebt is te krijgen in de bouwmarkt onder de merknaam: Mekal of Knauf kalk. De chemische samenstelling staat op de verpakking. Hierbij een link:https://www.bouwcenter.nl/Webshop/Zakgoed/Mortels/Metselmortels/0320003015/0320003015

 • Hoi Dirk, wederom bedankt! Ik heb inderdaad de kalk uit een eerdere link in deze post gevonden (knauf kalk) en we hebben gisteren geschilderd. Het is prachtig geworden! iK HOOPTE OP EEN DONKERE MUUR OMDAT IK DONKER PIGMENT HEB GEBRUIKT (EN ZO’N 300 GRAM GOK IK) MAAR HET IS TOCH HEEL LICHT OPGEDROOGD. kAN IK HET RESTERENDE PIGMENT WAT IK HEB WELLICHT OPLOSSEN MET WATER EN ER NOG OVERHEEN SMEREN?

  Bvd!

 • Else heb je een foto? Ik ben heel benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief per categorie
Archief berichten