Voor een sociale en duurzame gemeente

ECOKLUS-RECEPT 5: DAKBEDEKKING VAN EEN BLOKHUTJE

Een paar jaar geleden hebben we zo’n kant-en-klaar blokhutje gekocht als extra schuurtje voor de tuin. Het dak bestaat uit een beschot van dunne houten planken en wordt bedekt met een soort dik gebitumineerd papier. Toen ik de dakbedekking zag, dacht ik het al: dit zal niet lang meegaan.

Door: Dirk van Impe

Maar ja, ik had niet meteen een alternatief voorhanden. Dus toch maar die flut bitumen op het dak. En ja hoor, na drie jaar was het bitumen zodanig uitgespoeld dat het ging lekken. Bij een beetje herfststorm scheurde het ook nog. Kortom, tijd voor nieuwe dakbedekking.
Ik had geen zin om nieuw bitumen te kopen, dus ik moest wat anders.
Pavatex Isolair
Ik bedacht mij dat er een isolerende houtvezel beschotplaat bestaat die met natuurlatex watervast gemaakt is (Pavatex Isolair). Het is een plaat die normaal gesproken onder de  dakpa2012-11-08 16.21.42nnen als beschieting wordt toegepast. Isolerend, dampopen en toch waterbestendig. Het valt te proberen om deze plaat toe te passen zonder  dakpannen. De latex impregnering is door en door, dus zal het wel een tijdje waterdicht blijven.
Het oude bitumen heb ik van het beschot gehaald. Hier en daar wat kopshout dat toch al was begonnen te rotten, heb ik vervangen en vervolgens de Isolair  op het beschot gemonteerd. De Isolair heeft een veer en groef rondom. De verbinding is waterdicht. Na een paar uur had ik het dakje dicht.
Officieel hoort de plaat zich onder dakpannen te bevinden, maar nu wou ik hem volledig blootgesteld laten aan weer en wind. Een beschermlaag zou wel fijn  zijn, maar er een dikke dampdichte laag op de isolair aanbrengen, zou de zaak weer dampdicht maken. Het liefst houd ik het schuurtje zo dampopen mogelijk  omdat ik het materiaal erin wel graag droog houd.
De oplossing was om de dakbeschotplaten te schilderen met kookverf (zie de ecoklus in nummer 111). Mooi extra beschermd en toch damopen. Het hout van de wanden heb ik in Finsrode kookverf gezet en het dakbeschot in zwart-bruin. Het resultaat mag er wezen (zie foto).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief per categorie
Archief berichten