Voor een sociale en duurzame gemeente

JE WONING GROEIT OP HET GRUNNEGER LAND

Het land van strokarton, mooi bezongen door drs. P, heeft meer te bieden dan graan en stro: hennep! Met vezelhennep wordt een oude traditie van materialen uit landbouwproducten weer in ere hersteld.

Door: Dirk van Impe
Vezelhennep is een bijzonder gewas dat milieuvriendelijk te telen is zonder bestrijdingsmiddelen en goed gedijt op bijna alle soorten landbouwgrond.
Het blad levert eiwitten voor veevoer, de vezel kan gebruikt worden voor textiel of voor de productie van isolatiematerialen. De houtachtige bast kan verwerkt worden tot bouwmateriaal.
In Oude Pekela kun je sinds kort zien hoe het gebruikt wordt als bouwmateriaal. Men is erin geslaagd om een soort hennepbeton te ontwikkelen. Op basis van het hennepbeton kunnen bouwelementen gemaakt worden. Door het hoge gehalte aan hennepvezel ontstaat een lichtgewicht, goed isolerend betonmengsel dat in complete wand- en dakelementen gegoten kan worden. Het bindmiddel is kalk, dat de eigenschap heeft tijdens de uitharding CO2 te binden. Dit proces gaat continu door en maakt het element steeds harder.
Afgewerkt met een damp-open stucmortel, krijgt de woning een heel natuurlijke ademende schil met zeer gunstige eigenschappen. Het bouwelement heeft een hoge isolatiewaarde, dempt geluid, is damp-open en werkt vochtregulerend. Vergelijk het maar met een wax coat winterjas. Waterdicht, warm maar wel damp-open.
Door het hoge gehalte aan natuurlijke vezels krijg je een verkoelende werking in de zomer. De zomerhitte wordt op een natuurlijke wijze buitengehouden. Je krijgt een aangenaam binnenklimaat zonder al te veel installatietechniek. Dit scheelt op de energierekening.
Voor een gemiddelde woning is ongeveer één hectare hennep nodig. De productie kan zich oneindig herhalen. Stel je voor: in het voorjaar zaai je een hectare in; die oogst je in het najaar en in het voorjaar daarna bouw je er een huis mee. Je woning groeit op de Groningse akker, wow!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief per categorie
Archief berichten