Voor een sociale en duurzame gemeente

(Wel of) geen voedselbank in de gemeente Loppersum

De snelstgroeiende bank in Nederland is niet de Binkbank of de Triodosbank maar de Voedselbank.
In 12 jaar tijd gegroeid van een ‘armoedig’ voedselbankje in Rotterdam naar een Nationale Voedselbank met 150 vestigingen in het hele land, die inmiddels meer dan 85.000 mensen bijna dagelijks van al of niet verantwoord voedsel voorziet.
Je zou dit fenomeen kunnen zien als een krachtig staaltje nationale solidariteit in een tijd waarin inmiddels meer dan een miljoen mensen onder de armoedegrens leven.
Je zou het echter ook kunnen beschouwen als het definitieve failliet van het sociale beleid van de diverse overheden in dit land.
Blijkbaar wordt het na drie decennia van neoliberaal beleid in één van de welvarendste landen van de wereld normaal gevonden, dat binnenkort meer dan 100.000 mensen van hun primaire levensbehoeften afhankelijk zijn van de welwillendheid van 10.000 vrijwilligers in den lande, die in distributiecentra en voedselbanken hen van dagelijks voedsel voorzien.
Veel gehoord argument is ook, dat op deze wijze vele tonnen verspild voedsel alsnog een goede bestemming krijgen.
Maar noch voor het armoedeprobleem, noch voor de gigantische overproductie van veel ongezond voedsel in het rijke westen vormen de voedselbanken een oplossing.
In tegendeel zelfs.
Het grote succes van de voedselbanken dreigt in toenemende mate gemeenten en andere overheden er toe te bewegen hun sociale beleid’ op een nog later pitje te zetten’.
De oplossing moet dan ook mijns inziens gezocht worden in de keuze voor een echte sociaal beleid dat een ruimhartige schuldsanering koppelt aan een op maat gesneden individuele begeleiding en vroegtijdige signalering van mensen, die tijdelijk in de knel zitten of dreigen te raken.
Daar moet op korte termijn de aandacht en de energie van gemeenten en hun inwoners op gericht worden, zodat de gemeente Loppersum straks één van de gemeenten zal zijn die geen voedselbank nodig heeft.
En als dat dan betekent, dat ik voor die wat meer menswaardiger en gezondere gemeente wat extra in de portemonnee moet tasten dan heb ik er dat graag voor over.

En over die afvalberg van ongezond verspild voedsel hebben we het dan een volgende keer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Archief per categorie
Archief berichten